
Beyannamesi Tescil Edilen ve Süresi İçinde İşlemleri Tamamlanmayan Eşya
Türkiye Gümrük Bölgesi’ne gelen eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilmesine ve tescil edilen beyannameler muhteviyatı eşyaların gümrük işlemlerinin tamamlanmasına ilişkin olarak Kanunen süreler mevcuttur. Söz konusu süreler içerisinde işlemlerin bitirilmesi esas olmakla birlikte, Bakanlıkça bu sürelerden daha kısa bir süre saptanması ya da bu sürelerin uzatılması mümkündür.
Bu kapsamda, beyannamesi tescil edilen ve süresi içinde işlemleri tamamlanmayan eşya ile antrepoda bulunan eşya için gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilmesine ilişkin beyannamenin tescilinden sonra 30 gün içinde işlemleri bitirilmeyen eşyanın hangi işlemlere tabi tutulacağına ilişkin hususlar yazımızda açıklanmıştır.
Tescil Edilen Beyannameler Muhteviyatı Eşyanın İşlemlerinin Tamamlanması
Beyan sahibinden kaynaklanan sebeplerle 20 ve 45 günlük yasal süreler içerisinde, tescil edilmiş beyanname kapsamı eşyanın;
a) Muayenesine başlanamaması veya devam edilememesi,
b) Beyan edildiği gümrük rejimine tabi tutulması için verilmesi gereken belgelerin verilmemiş olması,
c) Ödenmesi veya teminat altına alınması gereken ithalat veya ihracat vergilerinin ödenmemesi veya teminatın verilmemesi,
Hallerinde, eşya muayene edilir. Muayene sonucunda gümrük idarelerince alınacak para cezasını veya diğer takipleri gerektiren veya gerektirmeyen durumlar bir tutanağa bağlanır ve daha sonra eşya Gümrük Kanunu’nun 177 ila 180’inci madde hükümlerine göre tasfiye edilir.
Antrepo Beyannamesi Kapsamındaki Eşyada Süre
Eşyanın antrepoda kalabileceği süre sınırsızdır. Bakanlıkça bu kapsamda sınırlama getirilebilir.
Antrepo beyannamesi kapsamındaki eşyaya ilişkin olarak, Gümrük Kanunu'nun 70/2’nci maddesine göre; Gümrük antrepolarında bulunan eşya için, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilmesine ilişkin beyanname verilmesi halinde, gümrük işlemlerinin beyannamenin tescil tarihinden itibaren otuz gün içinde bitirilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde işlemleri bitirilemeyen eşya ile ilgili olarak, eşya muayene edilecek, muayene sonucunda gümrük idarelerince alınacak para cezasını veya diğer takipleri gerektiren veya gerektirmeyen durumlar bir tutanağa bağlanacak ve daha sonra eşya Gümrük Kanunu’nun 177 ila 180’inci madde hükümlerine göre tasfiye edilecektir.
Beyannamesi Tescil Edilen ve Süresi İçinde İşlemleri Tamamlanmayan Eşya
Süresi içerisinde işlemleri bitirilememesi sebebiyle tasfiye edilen ve bu kapsamda ihaleye çıkarılacak veya perakende satılacak eşyanın, ihale ilanının yayımlandığı veya perakende satış kararının alındığı tarihe kadar, gümrük idaresine başvurularak bir gümrük rejimine tabi tutulması veya gümrük bölgesi dışına yeniden ihracı istenebilmektedir.
Buna ek olarak, ithali yasak veya kısıtlamaya tabi olması nedeniyle yeniden ihraç amaçlı satış suretiyle tasfiyesi yapılacak eşyanın, ihale ilanının yayımlandığı veya perakende satış kararının alındığı tarihe kadar gümrük idaresine başvurulmak suretiyle gümrük bölgesi dışına yeniden ihracı istenebilir.
Ancak, yukarıdaki taleplerin kabulü, söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin % 1'i, bu uygulamadan ikinci kez yararlanmak istenmesi hâlinde ise CIF değerinin % 3'ü oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır.
Söz konusu başvurunun, eşyanın ihale ilanı yayımlandıktan veya perakende satış kararı alındıktan sonra ve satışının gerçekleşmesinden önce yapılması hâlinde ise bu taleplerin kabulü söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin %10'u oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır.
Dolayısıyla, yukarıdaki yazılan mevzuat doğrultusunda, beyannamesi tescil edilen ve süresi içinde işlemleri tamamlanmayan eşya ile antrepoda bulunan eşya için gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilmesine ilişkin beyannamenin tescilinden sonra 30 gün içinde işlemleri bitirilmeyen eşyanın Gümrük Kanunu’nun 179’uncu maddesi çerçevesinde gümrük idaresine başvurularak bir gümrük rejimine tabi tutulmasının talep edilmesi halinde;
-Eşyaya ilişkin olarak daha önce tescil edilen beyannamenin iptal edilmesi,
-Eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin %1'i oranında bir tutarın ödenmesi, ödemelerin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde eşyanın gümrük işlemlerinin tamamlanması,
-Bu uygulamadan ikinci kez yararlanmak istenmesi hâlinde ise CIF değerinin %3'ü oranında bir tutarın ödenmesi,
-Eşyanın tabi tutulacağı gümrük rejimine göre yeni bir beyannamenin tescil edilmesi ve tescil tarihi itibarıyla yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre işlemlerin tekemmül ettirilmesi,
Gerekmektedir.
Ege Uzman Mevzuat Departmanı
İlgili diğer yazı için tıklayınız.