
Türkiye- Birleşik Arap Emirlikleri Tercihli Ticaretinde Menşe İspatı
Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik 23.07.2023 tarih ve 32257 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış ve 01.09.2023 tarihi itibariyle de yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelikle, Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının 7’nci Faslında düzenlenen “Menşeli Eşya” Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Bu kapsamda;
-Menşeli ürünler
-İkili menşe kümülasyonu
-Tamamen elde edilmiş ürünler
-Yeterli işçilik veya işlem görmüş ürünler
-Tolerans
-Yetersiz işçilik veya işlem
-Nitelendirme Birimi, Aksesuarlar, Yedek Parçalar, Aksam,
-Doğrudan Nakliyat Kuralı
-Menşe ispat belgesi (TR-UAE Menşe İspat Belgesi)
- Onaylanmış ihracatçı yetkisinin verilmesi
-Sonradan kontrol işlemleri
-Yaptırımlar
Hususları düzenlenmiştir.
Menşe İspat Belgesi
BAE menşeli ürünler, Türkiye'ye ithal edilmeleri esnasında aşağıdaki belgelerden birinin ibrazı üzerine Anlaşmadan yararlanacaklardır:
a) R-UAE Menşe İspat Belgesi
b) Menşe Beyanı
c) Elektronik TR-UAE Menşe İspat Belgesi
TR-UAE Menşe İspat Belgesi’nin Sonradan Düzenlenmesi
TR-UAE Menşe İspat Belgesi istisnai olarak;
Hatalar, istenmeyerek yapılan ihmaller veya özel durumlar nedeniyle ihracat esnasında düzenlenmemiş ise,
Gümrük idareleri veya Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşların bir TR-UAE Menşe İspat Belgesinin düzenlenmiş, ancak teknik nedenlerle ithalatta kabul edilmemiş olduğuna kanaat getirişmişse,
Ait olduğu eşyanın ihracatından sonra da düzenlenebilir.
İhraç eşyasına ait gümrük beyannamesi ve ekleri diğer evrak ile varsa bu işleme dair dosyaların incelenmesi ve kontrolü sonucunda, ihracatçının beyanına tamamen uygun olduğu anlaşıldığı takdirde TR-UAE Menşe İspat Belgesi onaylanıp vize edilecektir.
Bu şekilde düzenlenen TR-UAE Menşe İspat Belgesinin (6) numaralı "Remarks" (Gözlemler) alanına belgenin sonradan verildiğini belirtmek üzere İngilizce "ISSUED RETROSPECTIVELY" meşruhatının düşülmesi zorunludur.
İkinci Nüsha TR-UAE Menşe İspat Belgesinin Düzenlenmesi
Bir TR-UAE Menşe İspat Belgesinin çalınması, kaybolması veya hasar görmesi halinde ihracatçı veya onun sorumluluğu altında gümrük beyannamesini imzalamaya yetkili kanuni temsilcisi, ilk belgeyi düzenleyen gümrük idaresine veya Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşa elindeki ihracat belgelerine dayanarak ikinci bir nüsha tanzim edilmesi talebiyle müracaat edebilmektedir.
Bu şekilde düzenlenen ikinci nüsha TR-UAE Menşe İspat Belgesinin (6) numaralı "Remarks" (Gözlemler) alanına İngilizce "DUPLICATE" meşruhatı düşülecek ve ilk belgenin seri numarası yazılacaktır.
İkinci nüsha belge, ilk menşe ispat belgesinin vize tarihinden itibaren hüküm ifade etmektedir.
Menşe Beyanının Hazırlanma Koşulları
Onaylanmış ihracatçı tarafından taraf ülke menşeli ürünlerin teşhis edilmelerini mümkün kılmaya yeterli ayrıntıda tanımlayan bir fatura, teslimat notu veya başka herhangi bir ticari belge üzerinde Menşe Beyanının ibrazı ile tercihli tarife uygulamasından faydalanabilir.
Menşe Beyanı; ihracatçı tarafından İngilizce olarak, ilgili metnin fatura, teslimat notu veya başka bir ticari belge üzerine daktilo edilmesi, ıstampa ile damgalanması veya basılmasıyla ve ihracatçı Taraf ülkenin mevzuatı uyarınca hazırlanmaktadır. Menşe beyanında el yazısı kullanılırsa, beyan okunaklı şekilde matbaa harfleriyle ve mürekkeple yazılmalıdır.
Menşe Beyanı, ihracatçı tarafından ait olduğu ürünlerin ihracatı sırasında veya ait olduğu ürünlerin ithalatından itibaren 1 yıl içerisinde ithalatçı Taraf ülkeye ibrazı koşuluyla ihracattan sonra hazırlanabilir.
Menşe İspat Belgelerinin Geçerliliği
Bir menşe ispat belgesi, ihracatçı Taraf ülkede düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olur ve bu süre zarfında ithalatçı Taraf ülkenin gümrük idarelerine ibraz edilmelidir.
Ege Uzman Mevzuat Departmanı