
Geri Gelen Eşyada KKDF Hususu
12944 sayılı KKDF Hakkında 6 Sıra Nolu Tebliğin 2’nci maddesi uyarınca; kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri % 6 oranında KKDF kesintisine tabi olup, peşin ödeme şekline göre yapılan ithalat işlemleri üzerinden fon kesintisi yapılmamaktadır.
Mal mukabili ödeme şeklinde, ithalata konu ürünlerin gümrük işlemleri bitirildikten sonra mal bedeli ödenmekte, vadeli akreditifli veya kabul kredili ithalatta ise mal bedelleri ithalata konu ürünlerin gümrük işlemleri bitirildikten sonra, akreditifte belirtilen vadede veya poliçe vadesinde ödenmektedir.
Dolayısıyla bu ödeme şekillerinde fon kesintisi uygulama nedeni, malların fiili ithalinin gerçekleştirilmesinden sonra ithalat bedelinin ödenmesi suretiyle ithalatçının kredilendirilmiş olmasıdır.
Bununla birlikte, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 168 ve 169’uncu maddelerinde, serbest dolaşımda bulunan eşyanın, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihraç edildikten sonra belli süre içinde değişmeksizin geri gelerek tekrar serbest dolaşıma sokulmak istenmesi halinde bu malların tabi olacağı hükümlere yer verilmiştir.
Bu itibarla, firmalar tarafından ihraç edilen ancak ihraç edilen ürünlerin kalite/sözleşme şartlarını sağlamadığı sebebiyle üzerinde herhangi bir işlem yapılmayan ve üretime konu edilmeyen kusurlu eşyanın gümrük mevzuatına uygun şekilde ve ayniyetinde bir değişiklik olmaksızın yasal süresi içinde geri gelmesi durumunda; ithalatı yapan firmanın kredilendirilmesi söz konusu olmamakta, bilakis daha önce yurt dışı edilen malların aynen yurda girişi söz konusu olmaktadır.
Buna göre, ayniyetinde bir değişiklik olmaksızın yasal süresi içinde geri gelen kusurlu eşyanın ilgili firma tarafından ithal edilmesi halinde, durumun Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki alıcıdan veya yetkili kurumlardan alınacak belgelerle gümrük idaresine ispatı şartıyla bu kapsamda yapılacak ithalat tutarı üzerinden KKDF kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Ege Uzman Mevzuat Departmanı