Gümrük Tarife Cetveli ve Yorum Kurallarının Temeli
Gümrük Tarife Cetveli, 3501 sayılı Kanun ile kabul edilen “Uyumu Sağlanmış (Armonize) Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi Hakkında Uluslararası Sözleşme” eki Armonize Sistem Nomanklatürüne İlişkin İzahnamede Dünya Gümrük Örgütü Armonize Sistem Komitesi tarafından yapılan değişikliklerin yürürlüğe konulması amacıyla belirli aralıklarla çıkarılan Gümrük Genel Tebliği ekinde yayımlanmaktadır.
Gümrük Tarife Cetveli, 21 bölüm ve 99 fasıldan oluşmaktadır.
Bölüm, fasıl ve tali fasıl başlıkları sadece gösterici nitelikte olup, yasal amaçlar için eşyanın tarifedeki yerinin saptanması, pozisyon metinlerine, bölüm veya fasıl notlarına göre ve bu pozisyonların veya notların anlamına aykırı düşmedikçe Tarifenin Yorumu ile İlgili Genel Kurallara göre yapılmaktadır.
Armonize Sistem Nomanklatürünün uluslararası seviyede resmî yorumunun yapılmasında zorunlu ve tamamlayıcı bir unsur olan İzahname hükümleri, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 15’inci maddesinin yedinci fıkrası gereğince idari ve kazai uygulamalarda esas tutulmaktadır.
Görüleceği üzere, tarife cetvelindeki bölüm ve fasıl başlıkları sadece yol gösterici nitelikte olup, eşyanın gümrük vergilerinin belirlenmesinde asıl unsurlarından bir tanesi olan tarifenin saptanmasında pozisyon metinleri, bölüm veya fasıl notları ana unsur olarak belirlenmiş, bununla birlikte bu pozisyonların veya notların anlamına aykırı düşmemesi koşuluyla başvurulmak üzere Tarifenin Yorumu ile İlgili Genel Kurallar belirlenmiştir.
Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi) (Seri No: 4)’nin ekinde yer alan yorum kuralları 6 ana kuraldan oluşmaktadır.
Burada;
-Tamamlanmamış veya bitirilmemiş eşya,
-Birleştirilmemiş veya demonte şekilde sunulan eşya,
-Maddelerin karışım ve bileşimleri,
-Herhangi bir nedenle iki veya daha fazla pozisyona girebilen eşyanın tarifedeki yerinin saptanması
-Mahfazalar, kutular ve benzeri kaplar,
-Ambalaj maddeleri ve ambalaj mahfazaları,
Gibi hususlar açıklığa kavuşturularak eşyanın tarifesinin belirlenmesinde belirleyici rol üstlenilmiştir.
Ege Uzman Mevzuat Departmanı