Dahilde İşleme Rejimi’nde Süre
Dahilde işleme Rejimi çerçevesinde yapılacak olan işlemler belge/izinde belirtilen süreler dikkate alınarak yerine getirilecek olup, süre, serbest dolaşımda bulunmayan eşya için dahilde işleme rejimine ilişkin iznin alındığı tarihten itibaren işlemeye başlayacak ve bitimin rastladığı ayın son günü sona erecektir. Bununla birlikte, izin sahibi tarafından ileri sürülen haklı gerekçelere bağlı olarak ek süre verilebilmektedir.
Sürenin Belirlenmesi
Dahilde işleme izin belgesinin/izninin süresi sektörüne göre azami 12 aya kadar tespit edilebilecektir.
Ancak, gemi inşaa, komple tesis vb. ile üretim süreci 12 ayı aşan ürünler ve savunma sanayi alanına giren ürünlerin ihracına ilişkin düzenlenen belgenin/iznin süresi, proje süresi kadar tespit edilebileceği belirtilerek 12 aylık sürenin aşılabileceği belirtilmiştir.
Bununla birlikte, sürenin başlangıcı, dahilde işleme izin belgesinin/dahilde işleme izninin tarihi, süre sonu ise, belge/izin süresi (ek süre, haklı ve mücbir sebep ile fevkalade hallere ilişkin süreler dahil) bitiminin rastladığı ayın son günü olarak belirlenmiştir.
Dahilde İşleme İzinlerine ilişkin olarak da gümrük idarelerince Dahilde İşleme İznine verilecek sürelerde tereddütlere yer verilmemesi ve farklı uygulamaların önüne geçilmesinin sağlanması amacıyla 2013/19 sayılı Genelge’de ayrıca düzenlemelere gidilerek sektör ve/veya yapılacak işleme göre azami 12 ay olacak şekilde süreler verileceği hüküm altına alınmıştır.
Ek Süre Verilmesi
Firmaların, dahilde işleme izin belgelerine ek süre almak için, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa müracaat etmeleri gerekmektedir.
Yapılan değerlendirme neticesinde;
Dahilde işleme izin belgesi kapsamında ilk ithalatın yapıldığı tarih esas alınmak suretiyle belge süresi azami 3 ay,
Belge kapsamında hiç ithalat yapılmaması halinde belge süresi azami 3 (üç) ay,
Dahilde işleme izin belgesi kapsamında gerçekleştirilen ihracat değerinin belge ihracat taahhüdü değerine oranının en az %25 olması halinde,
dahilde işleme izin belgesine belge orijinal süresinin yarısı kadar,
Gemi inşaa, komple tesis vb. ile savunma sanayi alanına giren ürünlerin ihracına ilişkin düzenlenen belgeye/izne proje sürecine göre,
Ek süre verilebilecektir.
Bununla birlikte, haklı sebeplerin varlığı halinde, haklı sebeplere ilişkin olarak yine Tebliğ’de belirtilen hususlar doğrultusunda belge süresi sonundan itibaren azami belge orijinal süresinin yarısı kadar ek süre verilebilmektedir.
Deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın gibi yükümlü firmanın iflası veya konkordato ilan etmiş olması gibi mücbir sebep ile fevkalade hallerin varlığı halinde ise; sebeplerin belge/izin süresi içerisinde meydana gelmesi şartıyla dahilde işleme izin belgesine/dahilde işleme iznine ilave süre verilebilecektir.
Gümrük Kanunu 241’inci Maddesi Kapsamındaki Süre Hakkı
Gümrük Kanunu’nun Usulsüzlüklere İlişkin Cezaların düzenlendiği 241’inci maddesinde Dahilde İşleme Rejimi’ne ilişkin olarak;
Dâhilde işleme rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilen eşyanın izin verilen süresinin bitimini takiben 1 ay içerisinde rejimin gerektirdiği işlemlerinin bitirilmesi, yeniden ihracı veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması (241-3/h),
Dâhilde işleme rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilen eşyanın izin verilen süresinin bitimini takiben 2 ayı aşmayan süre içerisinde rejimin gerektirdiği işlemlerinin bitirilmesi, yeniden ihracı veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması, (241-4/h),
Hallerinde usulsüzlük cezası uygulanarak işlemlerin tekemmül ettirileceği hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca, söz konusu 1 (bir) / 2 (iki) aylık süreler içerisinde beyanname tescil edilebilmesine yönelik olarak, mezkûr sürelerle sınırlı olmak üzere yükümlüsünce gümrük idaresine süre uzatımı talebinde bulunulmasına ve gümrük idaresince süre uzatımı yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Ege Uzman Mevzuat Departmanı