
Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyonu Sistemi Kapsamında Fatura Beyanı ve 6.000 Euro Sınırı
Dış ticarete konu eşyanın tercihli rejimden yararlanabilmesinin en önemli unsurlarından biri de söz konusu eşyanın menşeini kanıtlayan bir menşe ispat belgesinin kuralına uygun bir şekilde beyan edilmesi durumudur.
Tercihli Rejimler kapsamında yapılan ticari anlaşmalar doğrultusunda farklı isimlerle anılan menşe ispat belgeleri bulunmaktadır.
Bu doğrultuda; EUR.1 dolaşım belgesi, EUR-MED dolaşım belgesi, EUR-MED fatura beyanı, menşe beyanı, fatura beyanı, tedarikçi beyanı gibi belgeler kullanılabilmektedir.
Bu çalışmamızın konusunu Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyonu Sistemi kapsamında düzenlenen fatura beyanının hangi şart ve koşullarda yerine getirileceği oluşturmaktadır.
Fatura Beyanı Nedir?
Fatura beyanı; ihracatçı tarafından fatura, teslimat notu veya herhangi bir ticari belge üzerinde belirtilen, ilgili ürünlerin teşhislerini mümkün kılmayı yeterli ayrıntıda tanımlayan bir metin dahilinde, usulüne uygun olarak yapılan beyanları ifade etmektedir.
Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyonu Sistemi Kapsamı Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmeliğin "Menşe İspat Belgeleri" başlıklı 18’inci maddesi uyarınca taraf ülkelerden biri menşeli ürünlerin, diğer bir taraf ülkeye ithal edilmeleri sırasında, tercihli rejimden yararlanabilmelerini teminen düzenlenmesi ve ibraz edilmesi gereken menşe ispat belgelerinden birisi de "fatura beyanı"dır.
Fatura Beyanında 6.000 Euro Sınırı Nedir?
Fatura beyanı veya EUR-MED fatura beyanı, bir Onaylanmış İhracatçı tarafından veya toplam kıymeti 6.000 Euro'yu geçmeyen menşeli ürünler ihtiva eden bir veya daha fazla kaptan müteşekkil bir sevkiyat için herhangi bir ihracatçı tarafından hazırlanabilmektedir.
Görüleceği üzere, diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, 6.000 Euro üzerindeki bir sevkiyatta fatura beyanının düzenlenebilmesi için onaylanmış ihracatçı yetkisi olması gerekmektedir.
6.000 Euro altında olan bir sevkiyat için ise, herhangi bir ihracatçı tarafından düzenlenebilmektedir.
Fatura Beyanı Metni Nasıl Olmalıdır?
Fatura beyanı metni birçok dilde mevzuat hükümleri çerçevesinde belirtilmiş olup, Türkçe metin “İşbu belge (Gümrük Onay No:...) kapsamındaki maddelerin ihracatçısı, aksi açıkça belirtilmedikçe, bu maddelerin ...... tercihli menşeli maddeler olduğunu beyan eder.” İfadelerini taşımalıdır.
Bununla birlikte, Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemine dahil ülkelerde Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamında fatura beyanında bulunmak üzere yetkilendirilen onaylanmış ihracatçıların yetki numaralarının örneklerinin yer aldığı Pan-Avrupa-Akdeniz Bölgesinde Onaylanmış İhracatçılara Verilen Yetki Numaralarına İlişkin Modeller Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 17.02.2021 / 61583742 tarih/sayılı yazı ile belirtilmiştir.
Fatura Beyanı Nasıl Hazırlanır? İmza Edilir Mi?
Fatura beyanı ihracatçı tarafından, belirtilen dillerden birinde ve ihracatçı ülkenin ulusal mevzuatıyla uyumlu bir şekilde, fatura, teslimat notu veya herhangi bir ticari belge üzerine daktilo edilmesi, ıstampa ile damgalanması veya basılması suretiyle hazırlanmalıdır. Beyan el yazısı ile de yapılabilmekte olup, bu takdirde, mürekkeple ve matbaa harfleriyle yazılması gerekir.
Fatura beyanı, ihracatçının kendi el yazısı ile atacağı orijinal imzasını ihtiva etmelidir.
Ancak onaylanmış ihracatçıdan, kendi adıyla hazırlanmış herhangi bir fatura beyanını kendi el yazısıyla imzalanmış addedilerek tüm sorumluluğu üzerine aldığına dair yazılı bir taahhütnameyi ihracatçı ülkenin gümrük idarelerine vermiş olması koşuluyla, böyle bir beyanı imzalama şartı aranmamaktadır.
Bir fatura beyanı, ihracatçı tarafından, kapsadığı ürünlerin ihracatı esnasında veya ithalatından itibaren iki yıl içinde ithalatçı ülkede ibrazı koşuluyla ihracattan sonra da hazırlanabilmektedir.
Ege Uzman Mevzuat Departmanı