
İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ve İstisna Tanınan Ülkeler
İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esaslar TCMB İhracat Genelgesi ile belirlenmiştir.
Söz konusu Genelge’de, İhracat bedellerinin tahsil şekilleri, bedellerin kabulü, indirim ve mahsup işlemleri gibi hususlar detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi
İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin hükümler Genelge’nin “İhracat bedellerinin yurda getirilmesi” başlığı altında yer alan 4’üncü maddesinde hüküm altına alınmış olup, 2018-32/48 sayılı Tebliğ’in yürürlüğe girdiği tarihten itibaren fiili ihracatı gerçekleştirilen işlemlere ilişkin ihracat bedellerinin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin yurda getirilme süresi vade bitiminden itibaren 90 günü geçemeyecektir. Öngörülen vadenin tespiti için ihracatçının yazılı beyanıyla birlikte vade içeren sözleşmenin ya da vadeyi tevsik niteliğini haiz proforma fatura veya poliçenin aracı bankaya ibrazı zorunludur.
İstisna Tanınan Ülkeler
Genelge’nin 4 ve 22’nci maddesinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesinde istisna tanınan ülkelere ilişkin hususlar belirtilmiştir. İstisna tanınan ülkeler zaman zaman değişkenlik göstermekte, söz konusu listeler ilgili ülkelerdeki duruma göre güncellenmektedir.
Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 02.02.2024 tarihli ve 2845126 sayılı yazısıyla, TCMB İhracat Genelgesi’nin 4’üncü maddesi kapsamında işlem gören “İhracat Bedelinin Yurda Getirilmesinde İstisna Tanınan Ülkeler” listesinde değişikliğe gidilmiş olup, listeye Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Mali ve Kongo Cumhuriyeti ilave edilmiş ve Mısır ile Suudi Arabistan listeden çıkarılmıştır.
Bununla birlikte, aynı yazıyla TCMB İhracat Genelgesi’nin 22’nci maddesi kapsamında işlem gören “İhracat Bedelinin Yurda Getirilmesinde Gümrük Beyannamesinde Yer Alan Tutarın Yüzde Ellisinin Tasarrufunun Serbest Bırakıldığı Ülkeler” listesinde değişikliğe gidilmiş olup, söz konusu listeye Libya eklenmiştir.
Görüleceği üzere, zaman içerisinde ilgili listelerin güncellenmesi durumu karşısında, ihracat yapan firmaların ülkeler bazında mevzuat hükümlerini incelemesi ve İhracat Genelgesi hükümleri doğrultusunda işlem yapmaları gerekmektedir.
Güncel listelere aşağıda yer verilmiştir.
Ege Uzman Mevzuat Departmanı
İhracat Bedelinin Yurda Getirilmesinde İstisna Tanınan Ülkeler
1- Afganistan
2- Angola
3- Belarus
4- Benin
5- Cibuti
6- Demokratik Kongo Cumhuriyeti
7- Etiyopya
8- Fildişi Sahili
9- Filistin
10- Gabon
11- Gana
12- Gine
13- Güney Sudan
14- İran
15- Kamerun
16- Kenya
17- Kırgızistan
18- Kongo Cumhuriyeti
19- Kuzey Kore
20- Küba
21- Liberya
22- Lübnan
23- Mali
24- Moldova
25- Nijerya
26- Senegal
27- Somali
28- Sudan
29- Suriye
30- Tacikistan
31- Tanzanya
32- Venezuela
33- Yemen
İhracat Bedelinin Yurda Getirilmesinde Gümrük Beyannamesinde Yer Alan Tutarın Yüzde Ellisinin Tasarrufunun Serbest Bırakıldığı Ülkeler
1- Azerbaycan
2- Cezayir
3- Fas
4- Kazakistan
5- Libya
6- Özbekistan
7- Tunus
8- Türkmenistan
9- Ukrayna